Chirurgie de regenerare şi adiţie osoasă -Osul alveolar poate fi afectat de anumite condiţii parodontale care, în timp, determină pierderea danturii, ducând chiar la atrofierea maxilarului. Pentru a ameliora acest scenariu, chirurgia de regenerare şi adiţie osoasă oferă pacienţilor soluţia potrivită pentru a-şi recăpăta sănătatea dentară. Procedura se recomandă persoanelor cu parodontită sau alte afecţiuni gingivale ce presupun riscul de a pierde ţesutul osos. De asemenea, ar putea fi o intervenţie necesară înaintea implantului dentar, dacă structura osoasă prezintă anomalii.
Chirurgia de regenerare şi adiţie osoasă este partea din medicina dentară care se ocupă de reconstrucţia ţesutului osos dentar pierdut în urma deteriorării printr-un procedeu de înlocuire a acestuia cu un material integrat în gingie, de sinteză sau recoltat direct de la pacient.
Implantul care va înlocui osul original poate fi prelevat chiar de la pacientul în cauză cu ajutorul unei grefe din bărbie, mandibulă sau maxilar. Acest ţesut este cel mai bine tolerat de organism şi trebuie prelevat de la minimum 5 mm de rădăcină.
Există şi posibilitatea integrării unor ţesuturi artificiale precum o membrană de colagen sau chiar o grefă din ceramică.
Intervenţia este precedată de detartraj şi chiuretajul rădăcinilor. Implantarea grefei se realizează în locul osului original printr-o incizie ce separă gingia de structură osoasă. După suturarea porţiunii, se aplică un bandaj special. Scopul procedurii este să stimuleze regenerarea osoasă. După încheierea operaţiei, se recomandă o igienă orală atentă pentru vindecarea rapidă a porţiunii afectate.
Pacienţii cu diabet au nevoie de o atenţie suplimentară atunci când apelează la această procedură. Boala lor reduce ritmul vindecării şi reacţiile autoimune pot periclita şansa de reuşită a operaţiei.